Zmrzlinove prekvapeni

25.05.2010 18:14

Suroviny

  • 3 vejce
  • 70 g cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 50 g strouhaných a pražených ořechů
  • tři druhy zmrzliny, každá po deseti kopečkách (1 kopeček = ½ dcl)
  • 15 bílků
  • 250 g cukru

Postup

Nejdříve připravíme korpus. Celá vejce vyšleháme s cukrem. Mouku smísíme s ořechy a zlehka zamícháme do vaječné směsi. Těsto ihned vlijeme do připravené obdélníkové formy na pečení. Pečeme v tenké vrstvě, v troubě předehřáté na 180 °C 20 až 40 minut podle výšky těsta. Upečený korpus necháme vychladnout a rozkrájíme jej na plátky. Nyní vyšleháme bílky s cukrem do velmi pevné pěny – pomůže, když přidáte pár zrnek soli. Směs dáme do sáčku s řezanou trubičkou. Korpusové plátky položíme na talířek, navrstvíme na ně kopečky hlubokozmrazené zmrzliny a celý dezert ozdobně zastříkáme bílkovým sněhem. Vložíme do trouby nastavené na nejvyšší výkon a shora prudce zapečeme, asi 4 minuty. Postupujeme velmi rychle, aby zmrzlina přečasně neroztála. Podáváme zdobené ovocem.